تبلیغات
آموزشهای اینترنتی - مسمومیت در فصل گرما

آموزشهای اینترنتی

پنجشنبه 16 اردیبهشت 1389

مسمومیت در فصل گرما

نویسنده: server   طبقه بندی: تغذیه و سلامت، 

 

با آغاز فصل گرما و مسافرت های تابستانی، به دلیل کمبود امکانات، رعایت بهداشت فردی و عمومی تا حدودی کاهش می یابد، به همین دلیل احتمال ابتلا به بیماری های عفونی و مسمومیت های غذایی به ویژه در کودکان و سالمندان افزایش می یابد.

بر اساس نظرات مشترك پزشکان و متخصصان بیماری های عفونی، مهم ترین علت ابتلا به بیماری های عفونی،خوردن مواد غذایی مانده، حرارت ندادن غذاهای سرد به میزان کافی، مصرف زرده تخم مرغ نیم پز و همچنین خوردن بستنی های تهیه شده از شیرهای غیر پاستوریزه و نوشیدن آب های آلوده است. آشامیدن آبهای غیر لوله کشی وآلوده، از جمله مواردی است که زمینه ابتلا به بیماری های عفونی و انگلی به ویژه در کودکان را فراهم می آورد .

 

از سوی دیگر استفاده از آب رودخانه برای شستشوی دست و صورت و یا ظروف ، می تواند بسیاری از بیماری ها را

به فرد انتقال دهد.

مسمومیتهای غذایی

اغلب موارد مسمومیت های هنگام سفر و بین راهی، مسمومیت های غذایی است که موجب اسهال و استفراغ می شود.

ماندن بیشاز حد معمول مواد غذایی در خارج از مکان های قابل نگهداری مانند یخچال، توجه نکردن به تغییر مزه مواد

غذایی و... ، از مهم ترین عوامل بروز مسمومیت های غذایی بین راهی است. خرید مواد غذایی و خوراکی از

دستفروشان بین راهی نیز، زمینه ابتلا به مسمومیت و بیماری را فراهم می سازد. زیرا این قبیل فروشنده ها، اجناس

خود را به صورت غیر بهداشتی نگهداری می کنند و هیچ تعهدی برای پاسخگویی به مشتری ندارند. نوشیدن و

خوردن خوراکی های خنک در فصل گرما، یکی دیگر از نکاتی است که برای دوری از بیماری های گوارشی و عفونی در

روزهای گرم سال، باید مد نظر قرار گیرد . تهیه بستنی، دوغ از شیرهای غیر پاستوریزه و مصرف آنها، می تواند

زمینه ابتلا به تب مالت و در نهایت درگیر شدن با انواع بیماری های عفونی را فراهم کند. در اغلب موارد ابتلا به تب

مالت، بیمار از وضعیت تهیه مواد غذایی و خوراکی مصرفی اطلاعی نداشته است.

استفاده و شستشوی دست ها و ظروف با آب آلوده باعث بروز بیماری های عفونی گوارشی چون وبا و تیفوئید

می شود.

وبا

وبا، اسهال باکتریال حادی است که خیلی سریع و ناگهانی شروع می شود. حجم مدفوع بسیار زیاد و کاملاً سفید رنگ

و شبیه آب برنج است. به دفعات زیاد و گاهی بی اختیار و مداوم دفع می شود. درد شکم و دل پیچه در این بیماری

وجود ندارد و استفراغ نیز چندان شایع نیست.

آب آلوده مهمترین عاملی است که می تواند انسان را مبتلا کند، اما سایر مواد غذایی آلوده ، سبزیجات، میوههای

نشسته نیز میتواند خطر ابتلا را به همراه دارد.

اساسپیشگیری رعایت بهداشت فردی، بهداشت و نظافت محیط و بهداشت مواد غذایی و آب است.

بمنظور پیشگیری از بروز بیماری از مصرف مواد غذایی نامطمئن و غیر بهداشتی، سالاد و سبزی در مکان های که از

رعایت موازین بهداشتی در آن اطمینان ندارید و آب آشامیدنی غیر لوله کشی پرهیز نمایید (سبزی، کاهو و ... باید

ضدعفونی شده باشد). در صورت عدم دسترسی به آب لوله کشی سالم، آب را جوشانده، سپسمصرف نمایید. از

شستشوی ظرفها و لباسها در آبهای روان مثل رودخانه یا آب غیر لوله کشی خودداری و درصورت ابتلا به بیماری و

مشاهده علایم بلافاصله به مراکز بهداشت درمانی و یا پزشک متخصصمراجعه کنید تا درمان صحیح و به موقع

انجام شود.

تب مالت

ابتلا به تب مالت در سالهای اخیر شایع تر شده است. تب مالت، از جمله بیماریهایی است که از دام به انسان منتقل

میشود. انسان یا با تماسمستقیم یا با استفاده از فرآوردههای دامی آلوده به این بیماری مبتلا میشود. پاستوریزه

شدن فرآوردههای دامی، عامل این بیماری را از بین میبرد.

نوع حاد تب مالت با تب و لرز، تعریق شبانه و درد شدید مفاصل و استخوانها بروز میکند یا با حالت ضعف و

خستگی همراه میشود.

نوع مزمن آن، علائم حاد را ندارد و شایعترین علامت آن، افسردگی شدید است. این بیماری می تواند هر کدام از

اندامهای بدن را مبتلا کند. با اینکه تب مالت درمانپذیر است اما امکان عود دوباره آن بسیار زیاد است و نیز یک بار

ابتلا به بیماری، سبب مصونیت فرد نمیشود. به همین دلیل باید به جای درمان، به فکر پیشگیری از ابتلا به این

بیماری باشید.

از مهمترین عوامل ابتلا به تب مالت، بستنیهای دستگاهی است که در کنار خیابانها، به خصوصدر شروع فصل گرما

بسیار زیاد دیده میشود، زیرا بسیاری از فروشندهها شیر را نمیجوشانند.

عامل دیگر، بستنیهای سنتی است. درون این بستنیها از خامه استفاده میشود و خامه هم از شیر نجوشیده است.

پنیرهایی که به صورت سنتی تهیه میشوند نیز بعضا آلوده هستند زیرا برای تهیه پنیر از شیر نیمهگرم استفاده

میشود.. اگر این پنیر به مدت دو ماه در آب و نمک بماند، میکروبش از بین میرود اما اگر قبل از دو ماه استفاده شود،

باعث بروز تب مالت خواهد شد. متاسفانه بسیاری از پنیرهایی که به شیوههای سنتی و با شیرهای غیرپاستوریزه

تهیه میشوند، پس از تولید، بلافاصله برای فروش به بازار میآیند. به این ترتیب، تازگی پنیرها باعث بروز بیماری

میشود.

بجز مواردی که منجر به تب مالت میشود، هر تماسمستقیم با حیوان بیمار و آلوده میتواند انسان را به تب مالت

مبتلا کند.

به طور معمول زمانی که این میکروب یا هر عامل بیماریزای دیگری که از طریق مواد خوراکی وارد بدن میشود، به

سیستم گوارشی میرسد، تحت تاثیر اسید معده قرار میگیرد و باعث مرگ عامل بیماریزا میشود. حال اگر کسی به

بیماری معده یا کاهش اسید معده مبتلا باشد، محیط برای ابتلای شخصبه بیماری مستعد میشود.

بسیار دیده شده است که افراد یک خانواده بدنبال استفاده از یک ماده لبنی، به تب مالت مبتلا شدهاند. این افراد پساز

مصرف آن ماده آلوده، از حدود یک هفته تا سه هفته بعد، به علائم بیماری دچار میشوند و حتی گاهی اوقات بروز

علائم تا 3 ماه هم به طول میانجامد.

مسمومیتهای غذایی بیماریهایی هستند که بر اثر آلودگیهای مختلف غذاها و آب پدید می آیند.

علایم شایع مسمومیتهای غذایی عبارتند از: استفراغ و اسهال که ممکن است استفراغ شدید و مکرر یا خفیف و کم

باشد. اسهال نیز ممکن است خیلی آبکی، شل و حجیم یا بلغمی و حتی خونی باشد. بیمار ممکن است تب، لرز، سردرد،

بدن درد، ضعف، بی حالی، بی رمقی و بی حوصلگی داشته باشد. (بسته به نوع عامل ایجاد کننده) در بعضی

مسمومیتهای غذایی ممکن است علایم معده ای و روده ای بارز نباشد و علایم مختلف عصبی غلبه داشته باشند (مثل

بوتولیسم با علایم دوبینی، تاری دید، اختلال بلع، خشکی دهان،ضعفیا فلج عضلانی پایین رونده تا فلج کامل، بدون

تب)

پیشگیری

آب شرب شهری و روستایی باید توسط مسؤولین بهداشت محیط، به طور مداوم و مستمر تحت نظارت ·

دقیق باشد. اگر از سلامت آب شرب، مطمئن نیستید، باید برای هر نوع مصرف، اعم از آشامیدن، شستن مواد

غذایی، ظروف، شستن دستها و صورت آن را بجوشانید و باید به میزان استاندارد، با پرکلرین، کلرینه کنید.

یخ هایی که در کوچه و بازار عرضه می شوند، به هیچ وجه بهداشتی نیستند و حتی با شستن هم پاك ·

نمی شوند و باید اکیداً از مصرف آنها خودداری شود.

شستشو و ضدعفونی دقیق و کامل سبزیجات و میوه ها و مواد غذایی که بصورت خام و سرد مصرف ·

می شود، الزامی است.

بازرسی گوشتهای مصرفی توسط سازمان دامپزشکی، پیش از عرضه به بازار ضروری است. ·

اشخاصی که با حمل و نقل، آماده سازی و پخت مواد غذایی سر و کار دارند باید موازین بهداشتی را رعایت ·

نموده و با انجام آزمایشات دوره ای و تکمیل کارت تندرستی تحت نظارت مقامات بهداشتی باشند. این

اشخاصباید در صورت هرگونه زخم، جوش، عفونت (حلق)، اسهال بلافاصله از تماس با مواد غذایی منع

شوند.

توصیه می شود، مواد غذایی خوب پخته و سریع مصرف شوند، یا در یخچال با دمای زیر 4 درجه نگهداری ·

گردند.

هرگز تخم مرغ خام مصرف نشود. ·

فقط لبنیات پاستوریزه مصرف شود. ·

رعایت اصول نظافت و بهداشت محیط در آشپزخانه ها، شستشوی منظم و اطمینان از نبودن حشرات و ·

جوندگان الزامی است.

اگر به جایی میروید که آب سالم در آنجا یافت نمیشود، حتما آب را بجوشانید و پس از خنک شدن استفاده ·

کنید.

به هیچ وجه، چه برای آشامیدن و چه برای شستن، به آب رودخانهها و آبهای روان اعتماد نکنید. ·

همیشه این نکته را به خاطر بسپارید که انواع عوامل بیماریزا و نیز فاضلابها در طول مسیر رودخانهها

به آن وارد میشود.

سعی کنید از ظروف یکبار مصرف که نیاز به شستشو ندارد، استفاده کنید و آب سالم برای آشامیدن به ·

همراه خود داشته باشید.

میوهها را قبل از پوست کندن حتما بشویید. ·

سبزیجات علاوه بر شسته شدن، حتما باید ضدعفونی شوند. برای شستن آنها حتما چند قطره مایع ·

ظرفشویی به آنها اضافه کنید.

وقتی که مایع ظرفشویی چند دقیقه در آب به همراه سبزیها میماند، باعث لیز شدن تخم انگلها میشود. ·

این عوامل انگلی که به سبزیها چسبیده است ، ته ظرف میرود. سبزیها را به آرامی از روی ظرف بردارید

و بشویید. اگر تمایل دارید، میتوانید پس از استفاده از مایع ظرفشویی، سبزیها را درون مایع

ضدعفونیکننده آنتی باکتریال نیز قرار دهید. برخی از افراد به جای استفاده از مایع ظرفشویی، از محلول

آب و نمک یا سرکه استفاده میکنند. این مواد هیچگاه جای مایع ظرفشویی را نمیگیرند و هدف اصلی که

همان جدا شدن تخم انگلها از روی سبزیجات است، انجام نمیشود.

اگر به باغهای میوه میروید، به یاد داشته باشید که میوههای روی درخت سمپاشی شدهاند. از این رو ·

میوهها را پیش از خوردن بشویید.

اگر از مواد غذایی پخته استفاده میکنید، بقیه غذا را در ظرف سربسته قرار دهید و در یخچال بگذارید. ·

حشرات خانگی مانند سوسک و مگس در تابستان زیاد میشوند و آلودگیها را از مکانهای آلوده به مواد ·

غذایی منتقل میکنند. علاوه بر نگهداری از مواد غذایی در ظروف دربسته، از حشره کشها نیز استفاده

نمایید.

کودکان خود را در استفاده از آب و مواد غذایی آموزش دهید. به آنان بیاموزید که مواد غذایی را در ·

رودخانهها نشویند یا از آب آنها نیاشامند.

کمکهای اولیه در مسمومیت ها

1. از بیمار بخواهید به آرامی دراز بکشد و حتی الامکان استراحت نماید.

2. به او مایعات رقیق و فراوان بدهید. ( آب ، آبمیوه رقیق شده و یا چای کمرنگ)

3. هوای اتاق را تهویه کنید.

4. در صورت استفراغ به وی کاسه بدهید تا در صورت لزوم از آن استفاده کند.

5. در صورت بدتر شدن وضعیت بیمار با اورژانس 115 و یا سایر مراکز درمانی تماسبگیرید.

درمان

می توان برای تامین آب و مایعات از دست رفته افرادی که دچار اسهال و استفراغ شده اند ، از مایعات خوراکی

او.آر.اس استفاده کرد. بدیهی است درصورت عدم بهبودی، سرم درمانی زیرنظر پزشک الزامی است.

نویسندگان

لینکستان



دستگاه چاپ روی لیوان بشقاب کلاه کاشی تیشرت و ...


اخذ اقامت تجاری بلاروس

آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :